Haniu,
każdy może mieć swój punkt widzenia, to sprawa oczywista. Jednak fakt, że pod zdjęciem znajdują się dane o niczym nie przesądza.
Po pierwsze, nie wszyscy mają pełne dane w swych profilach.
Po drugie, pisząc list do kogoś, też się podpisujesz prawda? Niezależnie od tego czy wpisujesz na kopercie siebie jako nadawcę czy nie. Podobnie jest z mailem, nawet jesli składa się on z imienia i nazwiska - pisząc do kogoś też się podpisujesz, prawda? Post jest swoistego rodzaju listem, wiadomością, tyle że krótką, ale to nie oznacza, że nie należy się podpisywać. Tak jest z pewnością zgrabniej i (co tu dużo mówić) bardziej kulturalnie.
Po trzecie, sieć sprzyja anonimowości oraz rozluźnieniu pewnych zasad i reguł dobrego wychowania. Na kilku ogólnopolskich forach genealogicznych przyjęliśmy zasadę podawania pełnych danych w profilach oraz zasadę podpisywania się. Sprzyja to większej kulturze na forum, eliminuje zachowania nie fair, ponieważ osoba podpisująca się pod swoim postem bierze za niego odpowiedzialność. A bywały już niestety nieprzyjemne sytuacje i scysje na innych forach. Proponuję zajrzeć choćby na znane fora gazety by zobaczyć jaki tam jest poziom kultury, jaka anonimowość i wolna amerykanka. Fora genealogiczne są dla nas wszystkich, mają stanowić przyjemne miejsce wymiany myśli, udzielania pomocy, wygadania się czy zasięgnięcia opinii, więc trzeba dbać o porządek i kulturę. To chyba oczywiste.
Po czwarte, regulamin naszego forum wyraźnie mówi by podpisywać swoje posty.
Po piąte, mogę zwracać uwagę w mniej oschłej formie - przyznaję. Ot, wychodzi ze mnie skrzywienie moderatora z innego forum genealogicznego.
Po szóste zaś, ze zmianami na forum jestem na bieżąco, ponieważ zaglądam tu tak często (codziennie), że zapewne ci, co zaglądają tu rzadko, nie zdają sobie nawet z tego sprawy