Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 16 lis 2024, 20:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 lut 2014, 22:08 

Oglądałem kiedyś listę powstańców sporządzoną chyba po rosyjsku. Nie mogę nigdzie odnaleźć tej strony. Może ktoś mi pomóc?

PostNapisane: 14 lut 2014, 22:22 

Na stronie http://www.genealogia.okiem.pl/powstanies/ jest lista powstańców. Nie wiem o jaką listę Ci chodzi, ale może tam znajdziesz to czego poszukujesz.
Miło będzie jeśli Swoje posty podpiszesz chociaż imieniem-taki u nas zwyczaj.

PostNapisane: 14 lut 2014, 22:26 

Tę listę znam. Chodzi mi o listę pisaną po rosyjsku, białorusku lub ukraińsku.
Waldek.

PostNapisane: 15 lut 2014, 10:17 

ВОССТАНИЕ 1863-1864 гг НА ТЕРРИТОРИИ ЛИТВЫ И БЕЛОРУССИИ.
http://kdkv.narod.ru/1864/index.htm

СВОДНЫЙ СПИСОК УЧАСТНИКОВ ВОССТАНИЯ 1863-1864 ГОДОВ
http://kdkv.narod.ru/1864/Spis-A.htm
lista powstańców w języku rosyjskim alfabetycznie ułożona-zsyłka

«Списки политических преступников, лишенных по суду прав состояния,
имущество коих подлежит конфискации в казну». 1864.
http://kdkv.narod.ru/1864/Ss-Spis-prestupnikov.html

PostNapisane: 15 lut 2014, 12:07 

serdecznie dziękuję
Waldek

PostNapisane: 27 lip 2015, 16:23 

Goniec Wielkopolski 11.12.1931 Nr 286

108-letni żyd podporucznik - weteran
W zapadłej wsi Tołoczki, woj. białostockiego, mieszka 108-letni kowal Mojżesz Rogaczewski. Starzec ten, otoczony powszechną czcią, miał szczególnie względy u okolicznych ziemian. Wiedziano o nim, że ma za sobą ciekawą przeszłość, nikt jednak nie mógł dokładnie powiedzieć jaką. Starzec, który cieszył się dobrem zdrowiem i pracował prawie do ostatniej chwili, jako kowal wiejski, był małomówny i zbywał ciekawych milczeniem, nie zdradzając swej przeszłości. W ostatnim czasie Rogaczewski osłabł zupełnie i nie był już w stanie nadal pracować. Nie mając środków do życia, zdecydował się udać o pomoc do władz i wysłał za pośrednictwem D. O. K. Grodno do min. spraw wojskowych podanie, w którem wyjawił, że był powstańcem 1863 r. i dopóki miał siły, pracował i nie chciał korzystać z przysługujących z tego tytułu praw, obecnie zaś prosi o emeryturę, gdyż jako powstańcowi nie wypada mu prosić o jałmużnę. Rogaczewski złożył jednocześnie niezbite dowody, że brał udział w kilkunastu potyczkach z Rosjanami. Obecnie pod adresem Rogaczewskiego nadeszła przychylna odpowiedź ministerstwa spraw wojskowych, które wyjaśniło, że - aczkolwiek wyznaczony termin dla zgłoszeń powstańców już mimął - jednak Rogaczewskiemu w drodze wyjątku przyznano tytuł weterana - podporucznika i dożywotnio rentę. Przyznając sędziwemu starcowi tę rentę, ministerstwo wzięło pod uwagę przedewszystkiem tę właśnie okoliczność, że Rogaczewski będąc żydem, jako 40-1etni mężczyzna, pozostawił żonę i dzieci i udał się do partji Woyczyńskiego. Ojciec jego zginął w r. 1831 na Litwie w wojskach gen. Giełguda.
Decyzja ministerstwa wywarła wielkie wrażenie wśród ludności żydowskiej.

PostNapisane: 28 lip 2015, 19:59 

Nowy Kurjer 19.02.1932

Zapomniany powstaniec z 1863 r. Weteran walczył pod Miłosławiem.
W cichej wiosce Sławoszew pow. Jarocin mieszka już od wielu lat, na miejscu wszystkim znany i ogólnie szanowany 87-letni weteran Wojciech Rybczyński, z zawodu leśnik. Wymieniony jest powstańcem z roku 1863. Starzec jest jeszcze nadzwyczaj dziarski i wesoły. Z chęcią opowiada o minionych dziejach w kole swych dzieci, licznych wnuków i prawnuków. Powstaniec urodził się we wsi Golina pow. Jarocin, dnia 20. lutego 1845 r. Z początku wychowywał się przy rodzicach, do szkoły krótko chodził, lecz mimo to nauczył się pisać i czytać. Jako 18-toletni młodzieniec wcielił się w szeregi powstańcze, pod chorągiew oficera śp. Żychlińskiego (ojciec obecnego p. radcy Żychlińskiego z Twardowa pow. Jarocin).
Szczególnie wspomina starzec bitwy w okolicy Miłosławia, gdzie też za specjalne wyróżnienie w boju, został mianowany przez sztab powstańczy dowódcą oddziału, kapralem.
Jako dowódca został lekko ranny lecz ani na chwilę nie opuszczał swego oddziału. Mówi o zwycięstwach, lecz również nie zapomina o klęskach, przyczem roni łzy, które spływają na pokrytych zmarszczkami policzkach. „Bo mogło być to inaczej zrobione i bylibyśmy wygrali” - mówi weteran.
Nie zapomniał też o swych kolegach broni, których wymienia po nazwisku i imieniu; jedni polegli, drugich odniesione rany lłub choroba rzuciły na łoże boleści i już dawno odeszli w zaświaty.
-„Razem z śp. Żychlińskiin wróciłem w moje strony, często wspominaliśmy nasze młode lata, te wspólne walki i przygody.. Wierzyliśmy w odrodzenie Polski, ja się doczekałem i rwałem do broni, gdy w r 1818 zabłysła jutrzenka wolności, lecz lata nie pozwalały - ale mój porucznik i komendant śp. Żychliński nie doczekał się tej chwili”.
Obecnie za staraniem syna p. Wincentego Rybczyńskiego, urzędnika kolejowego w Jarocinie, został były młody entuzjasta podniesiony do godności weterana i zamianowany podporucznikiem, oraz nadana została mu emerytura. Jarocińskie Tow. Uczestników Powstania Wielkopol. z r. 19l8-l9, również roztoczyło nad ukochanym dziadkiem opiekę. P. Rybczyński jest członkiem honorowym T. M. P.
P. Wojciech Rybczyński mimo podeszłego wieku chętnie zagląda do gazet, śledząc przebieg walk w Mandżurji aspecjalnie czyta „Nowy Kurjer”.
Życzymy jeszcze wiele czerstwych lat naszemu Weteranowi i Czytelnikowi oraz jego staruszce małżonce. Cześć Bohaterowi!

PostNapisane: 29 lip 2015, 10:39 

Nowy Kurjer 16.03.1932

Śmierć powstańca z roku 1848.
Szamotuły, 15. 3. w Kępnie pod Szamotułami zmarł w ub. tygodniu 90-letni Stanisław Mierzał. Zmarły brał udział w powstaniu Mierosławskiego (rok 1848), uczestniczył w powstaniu styczniowem1863 r.), w wojnie niemiecko-duńskiej (1866) i niemiecko francuskiej (1870-71). W roku 1919-20 zamierzał ś. p. Stanisław Mierzał zaciągnąć się do szeregów polskich, jednakowoż ze względu na zbyt podeszły wiek nie uwzględniono jego wysoce obywatelskiego i patriotycznego zamiaru.

Strefa czasowa: UTC + 1