No faktycznie wyszło bardzo tajemniczo
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
. Nie zamierzałam tego
Mam odtworzoną linię rodziny do 4 pokolenia wstecz, w którym natrafiłam na problem opisany w wątku AAP, oczywiście skorzystałam z cennych rad piszących. Chodzi o Józefa Frydrychowskiego i Zofię Ostrowidzką- Ostrowską. Niestety nie dotarłam do cywilnego aktu ślubu (zagadka jest taka - ślub kościelny 1885, pierwsze dziecko- 1884 a z aktu jego narodzin wynika, że rodzice już byli małżeństwem).
Odpuściłam na teraz ten temat (nie mam dostępu do dokumentów z Dolska) i zajęłam się następnym pokoleniem, czyli rodzicami Józefa, Martinusem Frydrychowskim i Agnes Szamrak, tu kolejne zagadki. Pierwsza to "panna z konsensem sądowym", ale dzięki Tobie i Asi już wiem skąd ten zapis. Poważniejszy problem to to, co opisałam w poprzednim poście. Bardzo chciałabym potwierdzenia, że Martinus Frydrychowski (mąż Agnes Szamrak), młynarz z Kłecka, był synem Casimirusa Frydrychowskiego i Agnes Rosińskiej (to właśnie mój brakujący puzzelek
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
, który albo będzie pasował, albo nie).
A to informacje, które zebrałam:
- Marcin w chwili ślubu miał 30 lat, więc urodził się ok. roku 1830,
- ślub był w Kłecku, tam rodziły się wszystkie dzieci małżonków, tam zmarła jego żona Agnieszka, więc prawdopodobnie Marcin zmarł też w Kłecku,
- z aktu zgonu Agnieszki wynika, że Marcin był młynarzem,to on zgłosił zgon żony, więc jego zgonu można spodziewać się po roku 1890,
- w Kłecku natrafiłam na akt małż. Rozalii Kicińskiej z domu Frydrychowskiej, urodzonej w 1839r w Kłecku, córki młynarza Casimira Frydrychowskiego i Agnes Rosińskiej
- w Świątnikach par. Modliszewko natrafiłam na akt urodzenia Valentinusa Frydrychowskiego, wynika z niego,że jego ojciec Casimirus (matka Agnes Rosińska) był dzierżawcą młyna, młyn więc pozwala dywagować, że Casimirus był również ojcem Marcina - młynarza,
- jeśli prawdziwe jest powyższe przypuszczenie, to może i Marcin się tam urodził ( jeden w1827, drugi w 1830 i Rozalia w 1839 w Kłecku) ?
Na stronie szukajwarchiwach w Modliszewku tylko w jednym miejscu natrafiłam na nazwisko Frydrychowski (właśnie w 1827 r - narodziny Walentego). W USC Kłecko nie ma narodzin Marcina w latach 1828-1833. Brak mi już pomysłów co dalej.
Pozdrawiam
Elżbieta