Rzeczywiście, skupiłem się głównie na linii męskiej i na tym, aby jak najszybciej poznać najstarszych moich przodków i znaleźć odpowiedź skąd przybyli. Boczne gałązki "drzewa" zostawiłem na później lub dla innych. Linia żeńska jest oczywiście trudniejsza do zbadania. Nasz "wspólny" Paul urodził się w Czerlinie. Jego ojciec to Joannes Heyman-kowal, a matka Marianna. Prawdopodobnie Marianna była pierwszą żoną Joannesa. Urodziła mu 8 dzieci. W żadnym dokumencie nie ma jej nazwiska. Zmarła w 1769 r jako żona Joannesa kowala z Czerlina.
Może jej nazwisko jest w akcie ślubu, ale nie wiadomo gdzie ślub się odbył. Dokumenty z Czeszewa zaczynają się od 1751 r. W tym też roku urodził się Joannes syn naszego Joannesa i Marianny. Podobno wcześniejszych dokumentów z parafii Czeszewa nie ma. Parafia istniała oczywiście dużo wcześniej o czym świadczy chociażby wykaz księży znajdujący się na tablicy w kościele w Czeszewie.
Nic tylko szukać !
W poprzednim poście napisałem, że innej rodziny o nazwisku Heymann związanej z kościołami katolickimi w tym rejonie nie było. Zabrakło dopisku - katolickiej rodziny. Piszę to dlatego, że dopóki akatolicy nie mieli swojego kościoła to korzystali też z kościoła katolickiego i można w dokumentach z tych kościołów znaleźć o nich informacje. W dokumentach z kościoła w Smogulcu nazwisko Heymann pojawia się bardzo często.
I o ile osoby po 1800 r są mi znane i potrafię je " powiązać ' to tych z około 1750 r już nie. Wszystko wskazuje na to, że byli to akatolicy i związku z moją rodziną na razie nie znalazłem. Jest to tym bardziej dziwne, że mieszkali w miejscach lub w pobliżu miejsc gdzie obecnie mieszkają moi Heymannowie
.
Oto kilka przykładów :
1716 - Daniel Hayman z Jeziorek -chrzestny ( prawdopodobnie mój )
1742 - Słupowa- ur. Elisabeth córki Adami Hayman et Marianny
1750 - Słupowka Młyn- chrzestnym jest Christiano Heyman młynarz ze Skoczki
1751 - Chwaliszewo- chrzestną jest Elisabeth Heymowa ze Słupowki
1751 - Słupowka- ślub między Joannem Haymay et Christinam
1752 - Skoczka Młyn- ur. Ludovica, Andreasa syna Christiani Heyma et Marianny- akatolicy.
Christiano Heyman młynarz ze Skoczki- akatolik. Mieszkało tam wiele rodzin. Młynarze. Byłem tam niedawno na wizytacji
.Nazwa przetrwała. Wszyscy wiedzą gdzie jest Skoczka. Woda, szuwary i tylko ruiny młyna z wielkim kołem opartym o ścianę. Żadnych innych budynków ! Minęło ponad 250 lat.
Joannes Haymay et Christina ze Słupowki. Przez moment myślałem, że to moi z Czerlina, ale daty to wykluczają.
Słupowka Młyn nazwa wyraźnie wskazująca co to za miejsce. Później bez słowa młyn określała młyn i okoliczne domy należące kiedyś do Słupowa tzw. wybudowania. Jeszcze w 1847 r w dokumentach mojej rodziny jest nazwa Słupówka, a 1850 już Huby Słupowieckie, które przekształciły się po odzyskaniu niepodległości w Słupowiec. Nazwę Słupówka przejęli prawdopodobnie Karłowscy na określenie ich miejsca zamieszkania. Chociaż ich pierwsze dzieci mają wpisane miejsce urodzenia Słupowa, to Błogosławiona Maria, Leonarda, Rozalia Karłowska urodziła się właśnie w Słupówce - 4 października ( nie września ) 1865 r ( wpis nr 73). Ich dworek znajduje się niedaleko Dobieszewa, Skoczki i Słupowca.
Obecnie to miejsce nazywa się Karłowo. Drogowskaz w Dobieszewie wskazuje 1 km.
Pozdrawiam.