Manag napisał(a):
Nie chcąc zakładać nowego wątku o podobnej tematyce pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat.
Z przekazów rodzinnych wynika, że brat mojego dziadka chodził przed wojną do szkoły rolniczej w Śremie. Nigdy nie drążyłem tematu, ale bardzo jestem ciekaw jaka to mogła być szkoła i dokładnie gdzie się mieściła.
Obecna Szkoła Rolnicza w Śremie, to oddział szkoły w Grzybnie i ten dopiero powstał w 1974 roku. Wcześniej nic mi nie wiadomo o tego typu szkołach. Oprócz gimnazjum były tu jednak także szkoły rzemieślnicze i może właśnie o którąś z nich chodzi? W tamtych czasach Śrem nie był taki duży i najpewniej szkoły te mieściły się gdzieś całkiem niedaleko rynku.
Piotr Dutkiewicz napisał(a):
Korzystając z wątku dotyczącego Śremu chciałbym zadać pytanie dotyczące patrona ulicy. Przeglądając przewodniki wielkopolskie natrafiłem na książkę „Patroni wielkopolskich ulic”. Zainteresowała mnie informacja dotycząca ul. Dutkiewicza w Śremie. W treści wyczytałem, że patronem jest Józef Dutkiewicz artysta malarz z Krakowa. Wątpliwości nasunęły mi się kiedy przeczytałem życiorys tego człowieka. Nie mogłem w żaden sposób powiązać go z tym miastem ponieważ związany był z Małopolską, a dodatkowo nie pasowały mi lata w których żył (1903-1968). Z tego co wiem ulica Dutkiewicza była już w latach pięćdziesiątych. Pytałem już w magistracie Śremu, ale tam odpowiedziano mi, że dokumentacja dotycząca nadania nazwy tej ulicy zaginęła. Jaki jest prawdziwy patron tej ulicy?
Rzeczywiście ulica Józefa Dutkiewicza wydaje się być tam ni z gruszki ni z pietruszki, ponieważ wszystkie inne nazwy ulic w okolicy związane są z krajobrazem lub sąsiadującą zabudową. W Wikipedii jest jeszcze artysta malarz Jan Józef Dutkiewicz, bardziej związany z Wielkopolską, jednak wątpię żeby to jego dotyczyła nazwa tej ulicy. Wcześniej ulica ta nosiła nazwę Przykop, a po wojnie Chudoby.
Pozdrawiam
Piotrek