Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 04:23

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2010, 19:01 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2007, 08:46
Posty: 725
Lokalizacja: Poznań
Czy ktoś z Was ma jakiś sprawdzony przepis na prawdziwie wielkopolską kaczkę? Nie interesują mnie te przepisy konkursowe i te, wg których serwuje się kaczki w restauracjach, chociażby najsmaczniejsze. Chodzi mi o tradycyjny smak Wielkopolski. Liczę na Waszą pomoc, bo kaczki już czekają w lodówce ;)

_________________
pozdrawiam
Magda


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 gru 2010, 21:29 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2605
Tak przyrządziłam kaczkę jak w tym przepisie, bo tez nie miałam pojęcia jak Mama to robiła.

http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... elkopolsku

"wyszła " o bardzo podobnym smaku. Zostało mnóstwo wytopionego tłuszczu co dla mnie jeszcze bardziej świadczy o oryginalnym przepisie.

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 22 gru 2010, 22:22 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2007, 08:46
Posty: 725
Lokalizacja: Poznań
Dzięki Bożenko. Czy robiłaś tę wersję z jabłkami czy bez? No i czy wyszedł przy okazji sos? Sos musi być, bo to ma być kaczka z pyzami i modrą kapustą :)

_________________
pozdrawiam
Magda


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 gru 2010, 00:10 
Offline

Dołączył(a): 27 maja 2008, 14:34
Posty: 2605
Robiłam z jabłkami,ale sosu nie robiłam, bo u mnie mało kto lubi pyzy więc były ziemniaki z koperkiem i cebulkę przesmażyłam z tym wytopionym tłuszczem-oczywiście nie wszystkim... a jabłka ze środka były wyśmienite. Tylko jednej osobie nie bardzo kaczka smakowała, bo nadal była dość tłusta.

Znalazłam jeszcze jeden przepis-chyba taki jak sobie wymarzyłaś.
http://kuchnieregionalne.blox.pl/2010/0 ... pusta.html

Smacznego.

_________________
Bożena


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 gru 2010, 02:38 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2010, 01:54
Posty: 440
Lokalizacja: Poznań
Witaj Magdo, robiłam kaczkę faszerowaną, tak jak moja babcia. Ale na ile to tradycyjny smak? Dla mnie tak.
Farsz: mięso mielone + zmielone podroby z kaczki (wątróbka koniecznie!), jajko, bułka namoczona w mleku i odciśnięta, przyprawy:majeranek (duuużo), pieprz, sól, bułka tarta do zagęszczenia masy jeśli trzeba. Dla dodania puszystości farszu można białko ubić na pianę. Wszystkie składniki zgrabnie połączyć, napełnić max do 2/3 - farsz nieco powiększa swoją objętość podczas pieczenia. Z zewnątrz natrzeć sola i majerankiem, ja czasem delikatnie smaruję miodem, ale wtedy sos jest bardziej słodkawy, a nie każdy lubi. Piec w brytfance, często polewając sosem spod kaczki. Nie piec za długo (1 godz/na kg mięsa, bo kaczka twardnieje, szczególnie jeśli nie jest zbyt tłusta. Do sosu można dołożyć jabłko pokrojone na ósemki.
Sos w miarę możliwości odtłuścić, dodać wody, zagęścić mąką, doprawić jeśli trzeba solą, pieprzem i majerankiem, podawać w osobnej sosjerce.

Ostatnio, ponieważ nie mieściła mi się w brytfance, upiekłam w rękawie foliowym (tylko trzeba kupić taki duży, szeroki).Pod koniec delikatnie zlałam sos i zostawiłam chwilę w piekarniku, żeby skórka nabrała odpowiedniej chrupkości - Kaczka była rewelacyjna, nie za sucha, mięciutka, wręcz rozpływała się w ustach. Majeranki nie żałować :)

Dużo zależy od samej kaczki, ja kupuję od zaprzyjaźnionych gospodarzy na wsi tzw. pekiny - są z reguły znaczniej mniej tłuste. A krew i resztę podrobów ze skrzydełkami zawożę do taty - on robi rewelacyjną czerninę - ja się jeszcze nie odważyłam.

A do kaczusi modra kapusta u mnie koniecznie z goździkiem. No i pyzy (najlepiej własnego wyrobu, ale ostatnio ze sklepu przyszły :P ).

Acha i nie jestem żadnym orłem w kaczko-przyrządzaniu. Na razie popełniłam 4 sztuki, każdej jesieni jedna :lol: Ale chyba nie było najgorzej, bo mój osobisty mężczyzna wcinał aż się uszy trzęsły. Ale chętnie posłucham, czy można coś ulepszyć w przepisie.
Babcia miała na pewno lepszą wprawę - kaczka nie była chyba takim rarytasem, bo często gościła na niedzielnych obiadach (kaczka, babcia była u siebie :) ) obok niezapomnianych kompotów, podawanych w małych salaterkach-kompotierkach.

_________________
Pozdrawiam
Olga T.
_____
Tyliński, Drzymała,Słociński, Napierała, Przybylski, Kaczmarek, Jaskóła, Szafrański, Roszak, Biskup, Danielewicz. Zapraszam na bloga: Poznań 1908. Śladami Marianny - przewodnik dla prawnuczki http://poznan1908.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 gru 2010, 10:11 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 12 wrz 2007, 08:46
Posty: 725
Lokalizacja: Poznań
Dziękuję za Wasze sugestie. Niestety nie mogę zrobić kaszki faszerowanej, bo nie mam czym jej napakować. Moje kaczki są puste w środku :lol: Zrobię w takim razie z jabłkami, trzymajcie kciuki, żeby zamiast świątecznego obiadu nie było katastrofy.

_________________
pozdrawiam
Magda


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 23 gru 2010, 20:22 
Offline

Dołączył(a): 10 lut 2010, 17:37
Posty: 282
Nie martw się, Magda. Na kuchenne katastrofy to JA mam monopol. :lol:
Danka.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Majestic-12 [Bot] i 26 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL