Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 17 lis 2024, 00:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2011, 13:50 

Witam szanownych forumowiczów,

Poszukując przodków natrafiłem na problem domniemanego posługiwania się różnym nazwiskiem przez tą samą osobę w latach 20 XIXw. we wsi Kowale Księże w parafii Turek. Chodzi o nazwisko Ogrodowczyk, którym posługiwał się mój przodek Mikołaj Ogrodowczyk.
Miał on z Marianną z Przybyłów (jako Ogrodowczyk) dzieci:
- Tomasza ur. 1825
- Jakuba ur. 1836 (mój pra pra pra dziadek)
W tejże wsi był także Łukasz Ogrodowczyk, którego dzieci rodziły się min. w latach 1852 i 1855 a wiek "stawającego" Łukasza wskazuje, że urodził się on w roku 1820 lub 1821. Nie znajduję jednak aktu jego urodzenia pod nazwiskiem Ogrodowczyk - jest akt z roku 7X1821, gdzie rodzicami są Marianna z Przybyłów i Mikołaj Jandoszka. Przeszukując kolejne wpisy w aktach parafii odnajduję ponadto akty:
- z 18VI1821 akt ślubu: Mikołaja Sobczaka (z kościoła Goszczanowskiego) i Marianny z Przybyłów
- z 1824 - akt urodzenia Antoniny, rodzice: Mikołaj Niewiadomski i Marianna z Przybyłów
- z 1830 - akt zgonu Wojciecha - rodzice Mikołaj Ogrodowicz i Marianna z Przybyłów
- z 1830 - akt ur. Katarzyny - rodzice jako Mikołaj Sobczak i Marianna z Przybyłów

Czy możliwe, że Mikołaj Sobczak, Jandoszka, Niewiadomski, Ogrodowicz, Ogrodowczyk to ta sama osoba? We wszystkich przypadkach matką dzieci jest Marianna z Przybyłów.
Nie znalazłem nigdzie aktu zgonu Mikołaja Ogrodowczyka (w 1884 Łukasz i Tomasz Ogrodowczyk zgłaszają śmierć matki Marianny Ogrodowczyk wdowy) - więc Mikołaj musiał umrzeć po 1836 a przed 1884r. (szukałem po nazwisku Ogrodowczyk!).

Jeśli Mikołaj Sobczak i Jandoszka to ta sama osoba to patrząc na miesiące czerwiec 1821 (ślub) i październik 1821 (urodzenie Łukasza) to Łukasz Jandoszka/Ogrodowczyk został poczęty przed ślubem! Mogło to mieć wpływ na zmianę nazwiska? Z opisywanej profesji nie wynika żeby Mikołaj zajmował się Ogrodnictwem lub był synem lub pomocnikiem Ogrodowego.

Z poszukiwań wynika, że przy urodzeniu Tomasza w 1825 roku nazwisko Ogrodowczyk pojawia się po raz pierwszy w miejscowości Kowale Księże w parafii Turek.

Jeśli ktoś z forumowiczów zajmował się przeszłością rodziny Ogrodowczyk z okolic Turku w szczególności natrafił na dane o Mikołaju Ogrodowczyku (akt urodzenia/małżeństwa/zgonu) to bardzo proszę o komentarze i podpowiedzi.

Łukasz Ogrodowczyk
Poznań

PostNapisane: 20 lis 2011, 19:08 

Łukaszu,

W latach o których piszesz do nazwisk (szczególnie wśród chłopów) nie przywiązywano wielkiego znaczenia. Jak kogo zwano we wsi tak w księgach był zapisywany.

To co mogę podpowiedzieć z moich przygód - nie próbuj przenosić na tamte lata tego jak współcześnie wygląda dziedziczenie i przyjmowanie nazwisk. Wykorzystaj nazwiska jakie znasz i spróbuj doszukać się powiązań pomiędzy nimi.

Nie miałem cierpliwości aby rozrysować fragment twojego drzewa o którym piszesz.
Wydaje mi się że rozwiązaniem zagadki może być poznanie rodziców Mikołaja. Niewykluczone że miał on ojczyma lub macochę nazwisk których używał jako własnego ?

W moim drzewie mam Pawła który, w latach o których wspominasz, żenił się trzy razy - zawsze używając nazwiska swojego ojca. Jednak dzieci z ostatniego związku chrzcił już z nazwiskiem swojego ojczyma. Jego rodzeństwo zaś już od początku swojego dorosłego życia zawsze korzystało tylko z nazwiska ojczyma.
Do dzisiaj pamiętam ile czasu zajęło mi połączenie tych osób i jak bardzo dziwiłem się że tak być mogło wtedy, co dzisiaj wydaje się zupełnie nieprawdopodobne.

powodzenia w poszukiwaniach,

Strefa czasowa: UTC + 1