Może nie zawsze udaje mi się odpowiedzieć na czas i wprowadzać w życie nowe pomysły, ale zapewniam że poświęcam na ten projekt tyle czasu, ile jest to tylko możliwe i jestem otwarty na wszelkie konstruktywne uwagi.
Temat korekty błędów w indeksach był już kilkukrotnie poruszany i pamiętam o nim, natomiast jest to sprawa bardziej skomplikowana i wymagająca większego zaangażowania zarówno od strony organizacyjnej, jak i programistycznej. Proszę Arturze, jeśli tylko znajdziesz informatyków gotowych zająć się problemem, podrzuć im swój pomysł i poproś o jego rozwiązanie. Gdy tylko otrzymam od Ciebie kod źródłowy realizujący to zadanie i pozwoli on wyłapać choć część błędów, nie myląc się przy tym (ale też nie powodując zapchania serwera), to obiecuję, że dostosuję kod do współpracy z BaSIĄ i uruchomię go na serwerze. Jak napisał Maciej, dysponujesz informacją, jakie dane przechowujemy w bazie. Co więcej, indeksowałeś już trochę, więc możesz ze swojego profilu pobrać pliki CSV i na nich pracować, bo dokładnie coś takiego znajduje się w bazie. Nad samym zagadnieniem unifikowania danych osobowych myślałem już jakiś czas temu (choć nie w celu poprawy błędów), natomiast nie uważam, aby obecna zawartość bazy pozwalała na jednoznaczne opisanie automatem wszystkich zależności. Jeśli hipotetycznie byśmy mieli kompletny materiał dla większego obszaru, można z tego pewne wnioski wysnuć, natomiast w każdym innym przypadku jest to obarczone dość dużym błędem. Poza tym to, że w jednej pozycji zapisano kogoś pod jednym nazwiskiem, w drugiej pod podobnym, wcale implikuje od razu błędu indeksującego, ani nawet błędu urzędnika. Nazwiska się zmieniały i jest to dla nas genealogów sprawa oczywista.
Wyszukiwarka BaSIA nie jest jedynym i nieomylnym źródłem informacji, o czym chyba co niektórzy zapominają. Ma ona działać jedynie na zasadzie wskazania drogi poszukiwań i być może nawet konkretnych dokumentów, ale nie może być ona traktowana jako pewnik. Fakt, w spisie podawane są parafie/urzędy i lata indeksów, natomiast nikt nie daje gwarancji, że wszystkie wpisy zostały odczytane prawidłowo, ani że przez przypadek z powodów technicznych jakiś skan nie "wypadł" i przez to nie został zindeksowany. Na ile mogę, sprawdzam indeksy pół-automatem przed dodaniem do bazy i wskazuje mi on czasami problemy, o których informację odsyłam do autora indeksu. Nie jest to metoda idealna, ale na tę chwilę chyba optymalna i pozwala w miarę często aktualizować bazę. Mimo tak dużej liczby indeksów, naprawdę rzadko trafiają się sytuacje, że ktoś czegoś nie odszukał, bo tego w bazie nie ma lub nie idzie znaleźć. Przeważnie są to raczej uwagi do wpisów, które zostały odszukane (sic!), a są w nich jakieś błędy. O to chyba chodzi, żeby w prosty i szybki sposób móc natrafić na ślad, aby później szukać dalej. Wyszukiwarki w dużym stopniu zastępują nam mozolne poszukiwania, ale chyba nie do tego służą, aby zupełnie podawać wszystko na tacy. Łatwo czasami w przypływie emocji, niefortunnym zwrotem kogoś urazić, kto dla Ciebie poświęcił sporo swojej pracy, czasu i wysiłku. Niektórzy z indeksujących dobijają już do 100 tys. wpisów, na co musieli poświęcić
tysiące godzin pracy, ale też poświęcają swój sprzęt i opłacają rachunki za prąd, który przecież nie jest za darmo. Mi samemu jako programiście praca nad projektem sprawia przyjemność i po jego efektach widzę, że jest on potrzebny, co jeszcze bardziej motywuje. Nie mogę jednak za każdym razem, gdy tylko próbuję sobie uzmysłowić ogrom wykonanej pracy, wyjść z podziwu dla wszystkich wolontariuszy, którzy włączają się w projekt i poświęcają mu naprawdę wiele, aby mógł istnieć w sieci i pomagać innym. W pojedynkę nikt by nie był w stanie tego dokonać, natomiast w grupie stanowimy naprawdę potęgę, a dzięki wspólnym celom osiągamy wiele.
Z całego serca wdzięczny jestem wszystkim osobom włączającym się w projekt i życzę nam, aby cały czas rozwijał się tak pięknie, jak do tej pory. Sam zawdzięczam mu wiele ciekawych odkryć i liczę na to, że praca wolontariuszy zwróci im się po stokroć, może dzięki temu, że ktoś inny wprowadzi dane, których oni bezskutecznie szukają.
Nie zrażajcie się proszę i róbcie swoje!
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Piotr