Nie jestem członkiem WTG, nie za bardzo wypada mi się więc mądrzyć w temacie tego wątku, jednak ...
Wojtku, Może warto poszerzyć propozycję wsparcia przez WTG inicjatywy szerszej niż publikacja historii swojej rodziny ?
Myślę o o wsparciu publikacji pamiętników, wspomnień czy notatek naszych przodków z Wielkopolski.
Zakładam oczywiście że osoby nimi dysponujące będą chciały i miały prawo je upublicznić.
Sam kilkanaście miesięcy temu miałem możliwość przeczytać pamiętnik jednego z profesorów poznańskich uczelni który jako samizdat krąży po rodzinie i jej przyjaciołach. Jestem pewien że wielu z Was by go z ciekawością przeczytało.
Musze wrócić do pomysłu aby rodzinę profesora zapytać czy byliby skłonni wspomnienia opublikować.
Zakładam że 'Publikacje WTG' taki dokument, po potwierdzeniu praw do jego publikacji i oczywiście bez honorarium, byłyby skłonne przygarnąć ?
Jakiś czas temu, tutaj na forum, potem chyba na PW pomogła mi osoba której wujek, mieszkaniec okolic Wildy, spisywał wydarzenia do 1952 roku, jest tego ponad 100 stron maszynopisu.
Zaryzykuję stwierdzenie że wsparcie kosztów publikacji materiałów tego typu (w formie elektronicznej czy papierowej) byłoby większą wartością niż wspieranie wydania opracowań własnych które szanse przetrwania w czasie mają zdecydowanie większe...
Można by się też pokusić o to aby wspierane publikacje miały wymóg swobodnego dostępu w formie elektronicznej (nawet w okrojonej formie, czyli w zakresie dotyczącym osób których nie ma wśród nas) na 'Publikacje WTG', w zgodzie z jedną z licencji CC:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Licencje_C ... e_licencji